Pigmentfläckar

Pigment

Nästan alla har pigmentförändringar av något slag. Pigmentförändringar varierar i storlek, form och djup och kan uppstå på olika ställen på kroppen såsom i ansikte eller på händer. Detta är oftast ett kosmetiskt snarare än ett medicinskt problem. Dessa områden på huden innehåller särskilt höga koncentrationer av melanin och uppstår då det skapas ett överskott av pigment, vanligen på grund av solning, åldrande eller medfödda faktorer. Vissa pigmentfläckar eller ”solfläckar” kan dock vara ett tecken på cancer och bör tas bort kirurgiskt och skickas på analys. Vi tar bort nu bort pigmentfläckar med vår effektiva PICO-laser.

Fibrom

Fibrom består av bindvävsceller och kollagen och är helt ofarlig men kan vara kosmetiskt störande. Den är mycket vanlig speciellt i ansiktet men kan finnas på hela kroppen. Fibrom kännetecknas av att den är hudfärgad och sticker upp på hudytan. Orsaken till varför fibrom uppkommer är oklar och uppkommer oftast efter 30 års åldern.

Vi förångar bort fibrom jäms med hudytan med en koldioxidlaser. Blödning och infektionsrisk är mycket mindre jämfört med kirurgi med skalpell då man med laser bränner av kärl så att oftast ingen blödning uppstår och därmed minskad infektionsrisk. I ansiktet är laser klart att föredra framför att skära bort ett fibrom som då alltid lämnar ett ärr efter sig. När vi har tagit bort ett fibrom med laser i ansktet så syns det oftast inte ens var den suttit, men på kroppen kan man flera månader efteråt ana ett ljusare märke.

Efter behandling

Efter behandlingen bildas en sårskorpa som oftast sitter en till två veckor. Riv inte på skorpan innan den läkt ut, den ska trilla bort av sig själv för att undvika risk för ärrbildning, Därefter kan man se en lätt rodnad och liten upphöjning, oftast i en till två månader, ibland längre. Läkning i ansiktet går snabbare än på kroppen i övrigt. Du behöver inget plåster efter behandlingen eftersom en bränd hinna ligger som skydd för bakterier. En behandling brukar räcka men ibland behövs en tilläggsbehandling som då utförs efter cirka 2 månader till reducerat pris.