Ytliga kärl

Kärlbristningar

Ytliga kärl eller kärlbristningar på ben är oftast ärftligt men kan även orsakas av graviditet, hormonbehandling och ålder. Dessa kan vara röda, blå eller lila. Kärlbristningar på benen kan vara irriterande att ha. Nu finns laserbehandling som hjälper emot detta.

Hur fungerar laserbehandlingen?

Vi använder oss av en långpulsad ND:Yag laser där laserljuset passerar hudytan och drar ihop kärlbristningen på djupet utan att det blir några sår eller skorpor på huden. Som regel tar det några veckor innan man ser att kärlbristningarna har försvunnit. Under tiden kan det bli en rodnad eller gulbrun strimma längs kärlet. Ibland kan det bli ett blåmärke som också försvinner.

Hur många behandlingar krävs?

Antalet behandlingar som krävs är olika och varierar från person till person men som regel blir det ett fint resultat efter 3-4 gånger. Cirka 6-8 veckor mellan behandlingarna är lagom för ben.

Vad gör man vid en konsultation?

Under en konsultation går vi igenom eventuella sjukdomar och mediciner. Vi pratar om hur behandlingen går till, vad du bör tänka på och dina förväntningar. Det här första besöket är alltid kostnadsfritt.

Vad ska jag tänka på inför en behandling?

Vi genomför inga laserbehandlingar på gravida/ammande kvinnor eller personer som behandlas med medicin som medför överkänslighet mot ljus. Man ska inte stå på  blodförtunnande medicin när man behandlas med laser då detta kan ge onödiga blåmärken. Exempel på sådana mediciner är Waran, Trombyl, Dickofenac och Magnecyl. Din hud bör vara helt ren och torr.

Gör det ont?

När man för över ND:Yag-lasern över kärlet så det drar ihop sig känner man en viss smärta som går över direkt man är färdig med laserbehandlingen. Man kan med fördel ta Paracetamol exempelvis tablett Alvedon 1,5 gram 1-2 timmar innan. Toppen på laserapparaten har en kylning som vi kyler mot huden och vi använder kall gel. Vi kan också blåsa en kall luftström mot hudytan som lindrar och reducerar obehagskänslan. Man kan dock inte kyla huden för mycket då blodkärlen drar ihop sig och resultatet blir då sämre. Bedövningssalva exempelvis EMLA kan man inte använda på grund av att kärlen drar ihop sig.

Kan jag få nya kärlbristningar igen?

De kärlbristningar som försvunnit kommer som regel inte tillbaks. Du kan däremot få nya kärlbristningar behöver behandlas. Dessa kärlbristningar hade du fått även om du inte hade behandlats alls.